click tis !

Thursday, April 17, 2014

better :)


assalamualaikum .

dah bulan 4 , tak lama nak bulan 5 , pastu bulan 6 dah exam final . pheww ~

sibuk sgt smpai nak keluar ngan kengkawan pun pikir 10 kali . HAHAHA . nak isi minyak pn nak pikiak ratus2 kali kot . hahaha .

after cuti seminggu ni , ya , skg feeling BETTER .

not the same like before , i feel more okay .

maybe because too busy .

just now , i want to tell u guys about something , thats y i open this blog , hehe .

kat universiti ni kan , klu kamu mau succeed abis , bkn diri kamu ja penting .

org sekeliling kamu tu penting , especially ur friends .

be good to them , be nice . have a good friends , bkn yg asyik bawa enjoy .

enjoy boleh , tp sikit . HAHAHA .

once kamu dlm group , please jan jd parasit . even kamu tak minat ngan group kamu tu ,

dont be parasit . coz u may burden somebody else . tak bgus la gitu kan ?

kang dia sumpah2 ko ka . so , be active , be helpful , everyone will happy right ?

next tips is , jan nak cepat tawakal sgt . belum baca abis chapter dah tawakal bagai .

tau tak konsep tawakal tu apa ? tawakal ni kena berusaha dulu , yg berabis punya usaha .

then baru ko bleh tawakal . got guys ?

belajar la kamu , there is no easiest way to best student , best worker n pling penting is,

the best banker for ur parents later . hewhew .

kbai . i need to sleep .




Thursday, April 10, 2014

just want to say this :)


assalamualaikum .

short entry maybe just want to say im sorry.

im sorry for everything .

maybe my action was so stupid .

maybe my mouth isn`t have any insurance .

yeah , im human .

always do stupid things .

dear friends ,

im sorry .

i`ll accept the fact i cant get things like before ,

but atleast , do forgive me .

im the one who started  it ,

n i would like to be the one who ended it .

forgive me .





:)





Friday, July 19, 2013

Niat belajar atau kepuasan sendiri ?

   


                              Assalamualaikum :)


Manusia ni kekadang tak puas tau dgn apa yg dia ada . Kau bg la tengok dorg rancangan Bersamamu kaa , Titian kasih ka , apa apa laa , tetap tiada juga kesedaran . Kekadang tu nak berlagak kaya gila nak mampus . Bila bercakap , ya ampun , sana la harta dia , di sinun tu lg harta dia , tp bila part nak bersedekah , nak buat amal ka , hilang terus harta dia ntah ke mana . 

Itu dr segi harta , dr segi kelebihan sesorang pulak , org tu belajar kat semenanjung , wahh , terasa hina diri ini , dah laa SPM tak lepas , mcmna ni ? Malu weyhh maluuuuu . Aku tak nak sambung belajar kat sini , aku nak juga jauh jauh . Jalan termudah nya , cari mana kolej swasta , then terbang ke luar negara . Yg terbeban nya siapa ? Mak bapak juga kan ? 

Klu kau pandai gila babeng , biasiswa ramai berpusu pusu nak taja kau tak pa laa , ini takk , mak bapak terpaksa berhutang , kerja keras nak cari duit . Makbapak kau sini mkn nasi lauk ikan masin ja , kau sana , mkn lemcop , cikencop , smua cop la kau mkn . Makbapak kau sini , mati mati kerja nak bg kau duit , kau boleh pulak burn exam . Eskep bagai . Pointer setakat 2 ++ tak sampai pun 3 . 

Demi kepuasan diri sendiri , mak bapak terbeban . Tak berkat ilmu yg kau timba tu klu myusahkan mak bapak . Buat dorg susah hati . Aku ambik tu sbgai pgajaran la sbb aku pun manusia gak . Aku pun nak merasa lebih hebat dr org lain . Tp buat apa ? Nak beban kan mak bapak ? Tok sahh lah pikk .

Aku dulu mati mati nak belajar kat UM , nak enjoy ngan kengkawan di semenanjung . Pastu aku bgtau hasrat ak ngan mak bapak , dorg ckp , buat paa la nak p jauh jauh , UMS ja laa . Sekali lg , bahaha , ak sbgai manusia rasa nak memberontak , ak nak juga p jauh jauh . Apa la takat sabah ne mak ? Pointer aku bagus baa . Pastu mak ckp lg , UMS je laa . Nampak je dia tu ? Nampak ? Kahkahkah .

Aku pun isi la UMS ja , pada masa yg sma aku isi gak pendaftaran pegi UM . Mmg kata kata org tua mmg slalu masin , aku pun heran , kahkahkah , mcmna hebat pun pemberontakan ak tu , xdpt mgalahkan kuasa dorg . Aku dpt dua dua tawaran , UMS bidang perakaunan , tp UM sains aktuari . Aku sains ?? Omaiiii . Teruk gila . Aku fobia gila ngan sains . Bahaha !

Bila aku ckp aku dapat UM , dorg mcm ntah , no feeling . Dorg suh merayu kat UMS suh ambik aku . Kahkahkah . Pastu aku pura pura la kenon , pas 2 minggu , aku bgtau la aku dpt suda tukar p UMS , bila dgr tu , aku punya kekecewaan tu tak setanding pun dgn kegembiraan dorg . Siap dorg yg urus semuanya :') Sebulan lebih g nak masuk U , dah beli 3 4 pasang baju kurung . Apa aku nak , aku dapat . Tudung ? Jan ckp laa , aku tauke tudung apa . Bahahaha !

Duit tu sebenarnya dorg tak kisah pun , tp keselamatan kan . Aku ne dah laa umur 16 taun baru dpt jejak kan kaki di tgkat PALM SQUARE tu . Siyes ! Dulu , stakat EATON ja la paling tinggi ak pnah pg kat CP tu . Nasib aku pindah p MRSM , klu tak ? Bahahaha ! Mak aku jenis yg berabis jaga semua tu , lebih2 lg perempuan kan . Lgpun mak ak slalu ckp , KEBEBASAN tu bahaya . Byk benda boleh jd bila kau terlalu bebas . 

So , siapa nak sambung study tu , pikir pikir kan laa mak bapak dulu , biarpun berkemampuan , tgok dorg restu ka tak ? Klu sekali dorg ckp tak payah tu tak payah laa selamanya . Allah maha mengetahui , kita ckp ok , tp nanti Allah bg ujian ? Baru nak ingat apa mak bapak ckp baik xpayah . Betulkan niat kamu . InsyaAllah kat mana mana pun kita boleh berjaya :))